Skip to content

De Druk is Hoog: Kwaliteit en Naleving in Voedselproductie met Temperatuurregeling

Dezelfde chemicaliën waarop fabrikanten vertrouwen om de voedselproductie schoon te houden, kunnen ook een gezondheids- en veiligheidsrisico vormen als ze niet op de juiste manier worden opgeslagen.

Zonder temperatuurgecontroleerde eenheden zou de kwaliteit van de voedselproductie van elke fabrikant snel achteruitgaan. Maar er is een andere toepassing voor temperatuurgecontroleerde opslagoplossingen in dit gebied van industriële productie, en deze is net zo belangrijk voor de veiligheid van mensen.

Als je een omvangrijke voedselproductie operatie runt, zul je reinigingschemicaliën in bulk opslaan. Veel van deze chemicaliën mogen echter niet samen worden opgeslagen. Sommige kunnen zelfs in brand vliegen als ze aan bepaalde temperaturen of omgevingen worden blootgesteld. In beide gevallen introduceert onjuiste opslag nieuwe risico's voor je operaties die gemakkelijk kunnen worden gemitigeerd.

Hoe kan slechte naleving met betrekking tot deze chemicaliën jou beïnvloeden, waar kun je verantwoorde opslagpraktijken vinden, en welke oplossingen zijn beschikbaar voor jou?

Untitled design (8)

Zuren en basen kunnen giftige dampen produceren

Een neveneffect van het opslaan van reinigingschemicaliën in bulk is niet alleen de hoeveelheid chemicaliën die betrokken zijn, maar ook de variëteit, met veel oplossingen van verschillende chemische samenstellingen en concentraties die op locatie worden gehouden om ervoor te zorgen dat oppervlakken en machines effectief kunnen worden gereinigd.

Zuur- en alkalische oplossingen kunnen dampen afgeven die schadelijk zijn bij inademing. Dit is vooral gevaarlijk wanneer de twee soorten oplossingen mengen, wat leidt tot de vorming van giftige dampen, waarvan de ernst afhangt van de specifieke chemicaliën en hoeveelheden in kwestie.

Geïsoleerde opslagunits helpen een consistente temperatuur binnen het opslaggebied te handhaven. Ze vormen ook een barrière tegen externe temperatuurschommelingen, zodat de chemicaliën niet worden blootgesteld aan extreme hitte of kou die hun integriteit kan aantasten. Veel van deze units kunnen worden uitgerust met airconditioning of andere ventilatie, wat essentieel is voor het verspreiden van schadelijke dampen. Voor bepaalde chemicaliën, zoals geconcentreerde zuren of basen, is dit niveau van temperatuur naleving cruciaal om verdamping te voorkomen, wat kan leiden tot verhoogde volatiliteit en groter risico.

Untitled design (9)

Brandbare reinigingschemicaliën

Oplosmiddelen. Aerosol drijfgassen. Ontvetters en bepaalde oppervlakteactieve stoffen helpen de reinigingsproducten door te dringen en vuil en aanslag los te maken. Door hun ontwerp bevatten reinigingsproducten vaak stoffen die in staat zijn andere stoffen op te lossen. Maar veelvoorkomende oplosmiddelen zoals alcoholen, aceton of koolwaterstoffen zijn zeer brandbaar. Ze verdampen snel en geven dampen af die gemakkelijk kunnen ontbranden wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, vonken of vlammen. Dit alles introduceert ontvlambaarheid en brandrisico in de voedselproductie.

Brandbare chemicaliën worden geclassificeerd als:

Uiterst brandbaar Vloeistoffen die een vlampunt lager dan 0°C en een kookpunt (of, in het geval van een kooktraject, het beginkookpunt) lager dan of gelijk aan 35°C hebben.

Zeer brandbaar Vloeistoffen die een vlampunt onder 21°C hebben, maar niet uiterst brandbaar zijn, worden geclassificeerd als zeer brandbaar.

Brandbaar Vloeistoffen die een vlampunt gelijk aan of groter dan 21 °C en minder dan of gelijk aan 55 °C hebben en die verbranding ondersteunen wanneer ze op de voorgeschreven manier bij 55 °C worden getest.

Bij het opslaan van brandbare reinigingschemicaliën wordt brandveiligheid een uiterst belangrijke zorg. Brandwerende units zijn specifiek ontworpen en gebouwd met brandbestendige materialen om blootstelling aan vuur te weerstaan. Het bekijken van de veiligheidsinformatiebladen van de chemicaliën die je op locatie opslaat, helpt je te begrijpen wat verantwoord naleving betekent voor die chemicaliën. In sommige gevallen kan het opslaan van brandbare chemicaliën in brandwerende units helpen om te voldoen aan wettelijke normen en best practices in de industrie voor brandveiligheid. Investeren in brandwerende opslagoplossingen kan ook aantonen dat je je inzet voor de bescherming van de mensen in je bedrijf, het bedrijfseigendom en het milieu tegen de risico's die gepaard gaan met het opslaan van brandbare stoffen.

Gerelateerd artikel: Als de hitte je te veel wordt: het belang van brandwerende opslag in voedselproductie

Untitled design (5)

Operaties en naleving schoon houden

De maatregelen die je neemt om je reinigingschemicaliën te beveiligen, en wat naleving voor jouw operaties inhoudt, zijn afhankelijk van allerlei factoren die uniek zijn voor jouw locatie.

Voor sommige operaties is een gespecialiseerde opslageenheid noch noodzakelijk noch aanbevolen. Voor andere kunnen betrouwbare oplossingen als deze het verschil maken in geval van een gezondheids- en veiligheidsincident. De sleutel tot het begrijpen van de vereisten van jouw locatie is het bestuderen van alle opslagvereisten voor naleving:

  • Het veiligheidsinformatieblad dat bij elke chemische stof wordt geleverd, geeft duidelijk aan hoe het product moet worden opgeslagen, inclusief details over temperatuurdrempels, risico's, of het zuur of alkalisch is, chemicaliën waarmee het niet mag worden opgeslagen, en de ontvlambaarheid.

  • Wat schrijft de wetgeving van jouw branche voor wat betreft de naleving van de opslag van de reinigingschemicaliën die je op locatie hebt?

  • Verzekeringsmaatschappijen kunnen ook hun eigen opslagvereisten voorschrijven voor naleving.

Vanuit een nalevingsperspectief zijn al deze bronnen uiterst nuttig. Ze voorzien je van de informatie die je nodig hebt om je opslag van reinigingschemicaliën effectief aan te passen. En als je nog steeds twijfelt of het niet meteen duidelijk is hoe je deze voorwaarden, richtlijnen of wetgeving moet verwerken of consolideren, kun je altijd contact met ons opnemen bij Emtez. Mijn collega's en ik hebben samen tientallen jaren ervaring op dit gebied. We staan klaar voor een gesprek over de vereisten van jouw locatie en wat je kunt doen om je operaties in overeenstemming te houden.

Als je niet zeker bent over de voorschriften of richtlijnen waaraan je moet voldoen, of als je advies wilt over een geïsoleerde/brandwerende opslagoplossing, neem vandaag nog contact met ons op.