Skip to content

De toekomst van energie met lithium-ion batterijen

In de wereld van draagbare energievoorziening zijn lithium-ion batterijen de onbetwiste helden die bijna elk elektronisch apparaat om ons heen van kracht voorzien.

Hun opkomst begon als een revolutie in de consumentenelektronica, dankzij hun oplaadbare kwaliteiten.

Tegenwoordig vormen ze niet alleen de hoeksteen van onze gadgets, maar zijn ze uitgegroeid tot de standaardkeuze voor elk draagbaar apparaat dat betrouwbare herlaadbare kracht vereist.

Ontdek de essentiële rol die deze geavanceerde batterijen spelen in het voeden van onze moderne, mobiele levensstijl. 

Heb je een mobiele telefoon, elektrisch gereedschap, computer of camera? Zo ja, dan heb je op dit moment minstens één lithiumbatterij in huis of zelfs in je hand!
Het gebruik ervan is niet beperkt tot consumentenelektronica en deze batterijen zijn nu ook populair in elektrische fietsen en auto's.

Lithium-ion accu's worden het meest gebruikt in elektrische voertuigen vanwege hun hoge energie per massa-eenheid in vergelijking met andere systemen voor het opslaan van elektrische energie. Ze hebben ook een hoge vermogen-gewichtsverhouding, een hoge energie-efficiëntie, goede prestaties bij hoge temperaturen en een lage zelfontlading.

Omdat elektrische voertuigen steeds meer een manier van leven worden voor miljoenen consumenten over de hele wereld, zal de innovatie in lithium-ionbatterijen doorgaan.

Wat is een Lithium-ion Batterij?

Een lithium-ion batterij is een familie van oplaadbare batterijtypes waarbij lithiumionen van de negatieve elektrode naar de positieve elektrode bewegen tijdens het ontladen en terug tijdens het opladen.

Waarom zijn Lithium-ion Batterijen populair?

Geen enkele andere deep-cycle batterij gaat zo lang mee als lithium. Je kunt ze met een gerust hart gebruiken bij koud of warm weer.

Lithium-ion batterijen gaan niet alleen langer mee, maar zijn ook duurzamer. Studies hebben aangetoond dat ze tot 100 keer efficiënter zijn dan oudere batterijen.

Zijn Lithium-ion Batterijen Gevaarlijk?

Bij normaal gebruik zijn lithium-ionbatterijen stabiel en werken ze probleemloos, maar als ze beschadigd of defect zijn, is een lithium-ionbatterij ongelooflijk gevaarlijk, in die mate zelfs dat er een "thermische runaway" kan optreden als gevolg van een snel stijgende temperatuur. Hierdoor kan de batterij ontbranden en door het oncontroleerbare vrijkomen in de nabije omgeving loopt alles wat brandbaar is, inclusief andere batterijen, een groot risico om deel uit te maken van het incident dat resulteert in een runaway-gebeurtenis.

Lithium-ion batterijbranden zijn erg gevaarlijk en kunnen moeilijk te bestrijden zijn omdat ze een ontvlambare en giftige damp afgeven die het vuur helpt aanwakkeren.

De groei in het gebruik van lithium-ionbatterijen brengt ook grotere risico's met zich mee voor bedrijven die producten op batterijen opslaan en distribueren.

Hoe bewaar je lithium-ion batterijen?

Omdat lithium-ion-batterijen steeds vaker worden gebruikt, vereist de veilige opslag ervan een weloverwogen aanpak om mensen, eigendommen en het milieu te beschermen tegen mogelijke branden of explosies.

Als veiligheidsoplossing bieden we bij Emtez een reeks oplossingen voor de opslag van lithium-ionbatterijen die speciaal ontworpen zijn voor de opslag en (indien nodig) ingebouwde oplaadpoorten & onderdrukkingssystemen. Dit beperkt explosierisico's in kantoorgebouwen, winkels, scholen, overheidsgebouwen, magazijnen enz.

We bieden ook een service op maat, zodat uw lithium-ionbatterij 100% voldoet aan uw specifieke eisen.

        

 

Voorschriften voor de opslag van lithium-ionbatterijen

Op dit moment is er geen officiële regelgeving voor de veilige opslag van lithium-ionbatterijen in de EU of het VK en worden ze niet officieel beschouwd als "gevaarlijke stoffen". Verzekeraars stellen echter vaak hun eigen bindende criteria op, zodat niet alleen de directe omgeving veiliger is, maar bedrijven ook beter voorbereid zijn op het moment dat er wetgeving komt. Batterijen zijn nog steeds zeer vluchtig en vereisen zorgvuldigheid wanneer ze in gebruik of zelfs in opslag zijn.

Ons deskundige team staat voor u klaar om potentiële projecten en vereisten te bespreken en hoe we u kunnen helpen om klaar te zijn voor nieuwe wetgeving of om van uw werkplek een veiligere omgeving te maken.

Klik hier voor meer informatie over lithium-ion batterijen of neem gerust contact met ons op als je vragen hebt.