Skip to content

Overstroming op de camping: Effectieve oplossingen voor overstromingsverdediging

Overstromingen vormen een aanzienlijke bedreiging voor buitenruimtes, en campings vormen daarop geen uitzondering. Vaak gelegen in gebieden met een hoog risico op overstromingen, zijn campings onderhevig aan overstromingen die de activiteiten kunnen verstoren, schade aan eigendommen kunnen veroorzaken en degenen op de camping in gevaar kunnen brengen. Met klimaatverandering die de temperaturen omhoog stuwt en extreme weersomstandigheden aanmoedigt, worden recreatiegebieden zoals campings steeds kwetsbaarder voor verschillende soorten overstromingen. Dus, hoe kunnen deze sites effectieve oplossingen voor overstromingsverdediging aannemen om deze ruimtes te beschermen en ervoor te zorgen dat het publiek kan blijven genieten van natuurlijke schoonheid?

Soorten overstromingen die campings treffen

  • Overstromingen bij campings kunnen verschillende oorzaken hebben en worden vaak veroorzaakt door specifieke soorten overstromingen:

    1. Rivieroverstromingen: Campings die zich vaak in landelijke gebieden bevinden, kunnen worden overspoeld door rivieren die buiten hun oevers treden, vooral die in overstromingsgebieden liggen.

    2. Oppervlaktewateroverstromingen: Zware regenval kan afvoersystemen overweldigen, wat leidt tot lokale overstromingen die campinggebieden en faciliteiten kunnen verstoren.

    3. Grondwateroverstromingen: Langdurige regenperioden kunnen het grondwaterpeil verhogen, wat leidt tot overstromingen van onderaf.

    4. Kustoverstromingen: Campings in de buurt van de kust lopen risico's door stormvloeden en stijgende zeeniveaus, die tijdens extreme weersomstandigheden aanzienlijke schade kunnen veroorzaken.

    Om deze risico's te beperken, kunnen campings en caravanparken verschillende maatregelen voor overstromingsverdediging toepassen, waarbij structurele, natuurlijke en gemeenschapsgerichte oplossingen worden gecombineerd.


    Natuurlijke overstromingsbarrières:
      • Creëer een natuurlijke buffer tegen overstromingen: Het planten van bomen en struiken en het creëren van wetlands rond campings kunnen helpen om overtollig water te absorberen en te dienen als een natuurlijke barrière. Deze groene ruimtes bieden niet alleen bescherming tegen overstromingen, maar verrijken ook de biodiversiteit en esthetische aantrekkingskracht van het gebied.

      • Verhoog permeabele oppervlakken: Vervang traditionele beton- of asfaltoppervlakken door permeabele materialen zoals grind, zodat water in de grond kan infiltreren. Dit vermindert oppervlakteafvoer en het risico op overstromingen.

Flood 2

Praktische barrières voor overstromings-verdediging:

  • Creëer overstromingsvlaktes: Neem overstromingsrisico's op door overstromingsgevoelige gebieden in de buurt van waterbronnen aan te wijzen en te beheren als overstromingsvlaktes die incidentele overstromingen kunnen doorstaan zonder significante schade.

  • Betrokkenheid van de gemeenschap: Het educeren van terreinbeheerders, personeel en bezoekers over overstromingsrisico's en noodprocedures is essentieel. Regelmatige trainingssessies, duidelijke bewegwijzering en toegankelijke weerinformatie kunnen ervoor zorgen dat iedereen voorbereid is en weet wat te doen in geval van een overstroming.

  • Plaats belangrijke infrastructuur op hoger gelegen terrein: Bouw faciliteiten op verhoogde platforms en positioneer caravans op hoger gelegen terrein om het risico te verminderen dat overstromingswater voertuigen en voorzieningen zoals toiletten en gemeenschappelijke ruimtes binnenkomt. Deze verdediging voorkomt ook mogelijke verontreiniging met overstromingswater bij de veilige opslag van verontreinigende stoffen of chemicaliën op het terrein.

Langetermijnoplossingen voor overstromings-verdediging:

  • Duurzame Drainagesystemen (SuDS): Het implementeren van SuDS kan helpen om het oppervlaktewaterbeheer effectiever te beheren. Technieken zoals greppels, retentievijvers en regentuinen bootsen natuurlijke waterabsorptieprocessen na, vertragen de waterstroom en verminderen het risico op overstromingen.

  • Overstromingsbarrières en muren: Het bouwen van fysieke barrières zoals overstromingsmuren of dijken rond kwetsbare gebieden kan ze beschermen tegen overstromingswater. Deze structuren moeten zorgvuldig worden ontworpen om te integreren met het natuurlijke landschap en de natuurlijke waterstroming niet te hinderen.

 

Flood 3

Bij Emtez bieden we op maat gemaakte overstromingsbarrière-oplossingen die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften om kwaliteit en efficiëntie te optimaliseren. Voor campings en caravanparken kunnen deze overstromingsbarrières op maat worden gemaakt om te integreren in de omgeving en samen te werken met de natuurlijke waterstroom, waardoor visuele vervuiling wordt verminderd.

Onze overstromingsbarrières zijn gemaakt van recyclebare materialen, waardoor afval wordt verminderd, en ze kunnen gemakkelijk worden opgeborgen en opnieuw worden gebruikt voor maximale duurzaamheid. Met een robuust frame zijn onze overstromingsbarrières geschikt als tijdelijke, wendbare oplossing voor snelle reactie op overstromingen, of kunnen ze permanent worden geïnstalleerd voor maximale bescherming gedurende het hele jaar - waardoor een betrouwbare verdediging ontstaat tegen zelfs de meest ernstige overstromingen. Bovendien zijn ze betaalbaar en kunnen ze op lange termijn kosten besparen door effectief waterbeschadiging te voorkomen.

Flood 4

Discover hoe Emtez' FloodFence overstromingswater bevat, controleert en omleidt om uw terrein en mensen veilig te houden.

Een holistische benadering van overstromingsverdediging op campings

Naarmate de frequentie en intensiteit van overstromingsgebeurtenissen toenemen, moeten campings en caravanparken proactieve en duurzame maatregelen voor overstromingsverdediging nemen. Door structurele innovaties te combineren met natuurlijke oplossingen en gemeenschapsbetrokkenheid kunnen sites zich beter beschermen en zorgen voor een veiligere ervaring voor bezoekers.

Investeren in langetermijnoverstromingsverdedigingen vermindert niet alleen risico's en schade door overstromingen, maar versterkt ook de algehele duurzaamheid en aantrekkingskracht van campings in het licht van veranderende klimaatpatronen. De veerkracht van campings en caravanparken tegen overstromingen hangt af van de bereidheid van exploitanten om een holistische benadering van overstromingsbeheer te omarmen. Samenwerking zorgt ervoor dat deze geliefde buitenruimtes veilige en plezierige ervaringen kunnen blijven bieden voor toekomstige generaties.

Download onze catalogus over overstromingsbarrières om de toekomst van overstromingsverdediging te verkennen die mensen, panden en de omgeving beschermt.