Lithium-ion batterijen kunnen gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden opgeslagen, dus het is belangrijk om de risico's te begrijpen en te weten hoe correcte opslag eruit ziet.
Een opgeborgen batterij is niet per definitie een veilige batterij. Met name Lithium-ioncellen kunnen in brand vliegen of zelfs exploderen als ze beschadigd raken of worden blootgesteld aan hoge temperaturen tijdens opslag.
"Naast het toenemende brandgevaar in woningen waarschuwt AXA ook commerciële bedrijven, zoals winkelcentra, winkeliers en opslag- en reparatiefaciliteiten voor e-bikes en scooters, voor de risico's van deze batterijen", schrijft de verzekeraar.
Waar officiële richtlijnen van de overheid nog ontbreken, moeten bedrijven luisteren naar wat andere relevante instanties zeggen, in dit geval om ervoor te zorgen dat hun activiteiten beschermd zijn en de voorwaarden van hun verzekering geldig zijn. Met andere woorden, het is echt belangrijk hoe je jouw batterijen opslaat.
Maar op een drukke werkplek is er natuurlijk geen tekort aan dingen die ze kunnen beschadigen. Hoe kun je jouw batterijen veilig opslaan in deze omstandigheden, waar een simpel ongelukje kan zorgen dat ze ontploffen? Ontdek in het artikel van deze week de gevaren van de opslag van Lithium-ion batterijen en hoe je jouw batterijen op de juiste manier kunt opslaan om uw activiteiten en jouw mensen veilig te houden.
Ontdek het volledige gamma LithiumSafe kasten.
De gevaren van het opslaan van Lithium-ion batterijen.
Net zoals het gemakkelijk is om de risico's van het opladen van Lithium-ion (Li-ion) batterijen over het hoofd te zien, vergeten gebruikers vaak de potentiële gevaren van het veilig opslaan van deze batterijen.
Li-ion-batterijen bevatten ontvlambare elektrolyten die kunnen ontbranden als de batterij beschadigd raakt of wordt blootgesteld aan extreme temperaturen. Door de stoffen in Li-ion-branden zijn deze branden zeer heet en snel. Dergelijke branden zijn bijzonder moeilijk te blussen en vormen een reële bedreiging voor uw mensen - om nog maar te zwijgen van uw vermogen om de dagelijkse werkzaamheden voort te zetten.
"Branden met lithiumbatterijen zijn het snelst groeiende brandrisico in Londen." Brandweer Londen, 'Lithiumbatterijen'.
Op het moment van schrijven zijn de richtlijnen voor het veilig gebruik van Li-ion-batterijen in het beste geval inconsistent, waardoor de verantwoordelijkheid voor het veilig gebruik van deze batterijen bij u ligt. Om jouw mensen te beschermen en jouw activiteiten draaiende te houden, zal je verschillende voorzorgsmaatregelen moeten nemen.
Belangrijke overwegingen bij het opslaan van Lithium-ion batterijen
"Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze redelijke voorzorgsmaatregelen hebben getroffen," legt AXA uit, waaronder "het herzien en bijwerken van bestaande brandrisicobeoordelingen en het aanschaffen van specifieke brandblussers die zijn ontworpen voor gebruik bij branden met lithiumbatterijen."
Dit zijn uitstekende plaatsen om te beginnen, maar er zijn verschillende andere overwegingen die je zou willen maken als je kijkt hoe je je batterijen veilig en verantwoord kunt opslaan.
Li-ion-batterijen volledig opgeladen bewaren
Als je ons recente artikel over hebt gelezen, over de risico's van het opladen van Li-ion-batterijen , dan weet je dat je jouw batterijen eigenlijk niet volledig zou moeten opladen als je hun levensduur wilt maximaliseren.
Met dit in gedachten is het raadzaam om Lithium-ion accu's op te slaan met een lading van ongeveer 50-80%. Naast de geleidelijke stress (en verminderde prestaties) waaraan je jouw accu's blootstelt als je ze herhaaldelijk volledig oplaadt en vervolgens laat liggen, breng je ze hiermee ook in gevaar.
Een overladen batterij heeft meer kans om oververhit te raken en in brand te vliegen dan een batterij die is opgeladen op bijvoorbeeld 50% of 80% van zijn capaciteit. Het laatste wat je wil is een brand of explosie in je accuopslag, dus dit is iets om rekening mee te houden.
Opslag en temperatuur van Li-ion-batterijen
Hitte is één van de belangrijkste oorzaken van een "thermal runaway" - de term die wordt gebruikt om de reactie in een Li-on-batterij te beschrijven, deze leidt tot brand of een explosie. Vaak is dit het gevolg van fysieke schade of overladen (zie hierboven), maar jouw batterij blootstellen aan een te hoge temperatuur kan hetzelfde effect hebben - vooral als de batterij wordt achtergelaten om te lekken.
Om dit te voorkomen is het belangrijk om Lithium-ion batterijen op een koele, droge plaats te bewaren.
Kunnen Lithium-ion batterijen in de kou worden bewaard?
Het tegenovergestelde extreme temperatuurbereik is ook riskant. Koude temperaturen (onder 0 graden) kunnen de onderdelen van de batterij aantasten, dus dit wil je ook vermijden.
Als je jouw batterijen momenteel bijvoorbeeld opslaat in een magazijn, wil je alternatieve regelingen treffen voor de winter voordat het kwik daalt en het kouder wordt.
Al met al is een temperatuur-gecontroleerde omgeving het beste voor jouw batterijen - niet te warm, niet te koud, met de controle en het zicht die je nodig hebt om ze precies goed te houden.
Opslaan van Li-ion-batterijen met andere metalen/materialen
Omdat Li-ion-batterijen zo reactief zijn, is het niet aan te raden om ze in de buurt van andere metalen of geleidende materialen te bewaren. Dit kan leiden tot kortsluiting en de potentieel gevaarlijke situaties waar we hierboven al vaak naar hebben verwezen.
Zorg bij opslag in de buurt van andere brandbare materialen voor een afstand van minimaal 2,5 m.
Gezien deze opslagvereisten zal een gespecialiseerde opslagoplossing die speciaal is ontworpen voor de opslag van Li-ion-batterijen jouw mensen de beste bescherming bieden. Hoe zien deze oplossingen eruit en hoe kies je de juiste voor jouw activiteiten?
Gespecialiseerde opslagoplossingen voor Li-ion-batterijen
Van eenheden ter grootte van een kast tot inloopkamers, Li-ion-opslagoplossingen zijn er in een groot aantal soorten.
Om jouw accu's zo veilig mogelijk op te slaan, is het belangrijk om jouw accu's af te stemmen op de juiste vereisten voor energieopslag en veiligheid. Over het algemeen geldt: hoe groter de accu, hoe groter het risico, dus inzicht in de behoeften van jouw accu's is een goede investering.
Onze gepatenteerde Lithium-ion batterij-opslagcontainer biedt bijvoorbeeld het volgende:
- Gemaakt van volledig naadgelast staal voor maximale bescherming.
- Bij een incident wordt de lucht gezuiverd door een systeem voor het afzuigen van gevaarlijke gassen.
- Een onderdrukkingssysteem treedt in werking om de verspreiding van het vuur onder controle te krijgen en te beperken.
- Voor discrete onderdrukking worden aparte batterijladen gebruikt
- Elke eenheid heeft een brandclassificatie van minstens 120 minuten, één van de hoogste classificaties die in de handel verkrijgbaar zijn. Je kan er dus op vertrouwen dat de explosie en de daaruit voortvloeiende brand worden beheerst terwijl thermische detectiesystemen je waarschuwen voor het incident.
Jouw Lithium-ion batterijen veilig opbergen
Aangezien het aantal gerapporteerde incidenten van brand door Li-ion-batterijen blijft toenemen, moeten zelfs kleinere bedrijven met een beperkt gebruik van deze batterijtypen sterk overwegen, of op zijn minst herzien, hoe ze deze opslaan als ze niet in gebruik zijn. Grote bedrijven met meerdere vestigingen kunnen op hun beurt struikelen over het feit dat deze batterijtypen nog niet goed zijn gereguleerd.
AXA is slechts één voorbeeld van een externe instantie die van bedrijven verwacht dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor de Li-ion-batterijen die ze gebruiken en de risico's die ze met zich meebrengen. Hoe bewaar jij jouw Li-ion-batterijen en zou je ze veiliger kunnen bewaren?