Skip to content

IBC Compliance: Hoe slaat u uw Intermediate Bulk Containers op?

Als het gaat om het opslaan van uw IBC's volgens de richtlijnen van de industrie, is correcte naleving meer dan alleen een opvangbak.

We weten allemaal welke gezondheids- en veiligheidsvoordelen een opvangbak biedt. Maar opvangbakopslag garandeert niet automatisch naleving van de richtlijnen voor intermediate bulk containers (IBC's). Hierdoor kunnen veel nalevingsfunctionarissen ervan uitgaan dat hun bedrijf (en hun belangen als verantwoordelijke persoon) beschermd zijn, terwijl de opslagomstandigheden niet geschikt zijn voor het beoogde doel.

Tijdens bezoeken op locatie zie ik vaak niet-nalevende opslag van IBC's. Het is niemands specifieke schuld, maar het brengt het bedrijf wel in gevaar. Omdat men denkt dat alles in orde is, is men zich vaak niet bewust van de risico's.

Nog vaker merk ik het wanneer er een vraag komt naar een opvangbakopslagoplossing voor IBC's. Wanneer dit gebeurt, bel ik vaak terug naar de koper, omdat de eenheid die ze denken nodig te hebben waarschijnlijk niet is wat hen daadwerkelijk zal helpen om compliant te blijven.

Tijdens die gesprekken behandelen we veel onderwerpen. Hieronder volgen enkele van de punten die we bespreken, waarvan de antwoorden mij helpen om de opstelling van de klanten te begrijpen, hun veiligheidseisen en wat er nodig is om hun personeel veilig te houden, hun panden te beveiligen en hun gegevens schoon te houden.

Door ze te delen, hoop ik dat ze je helpen dezelfde inzichten te verkrijgen voor jouw bedrijfsvoering.

Bunded Storage

"Heeft u ISO-accreditaties waaraan u moet voldoen?" 

ISO (International Organization for Standardization) accreditaties tonen een toewijding aan kwaliteit, veiligheid en naleving van regelgeving. Daarom worden ze wereldwijd breed erkend en gerespecteerd. Dit maakt ze een nuttig gebied om als eerste te verkennen.

  • Weet u welke ISO-normen u moet naleven?
  • Hoe heeft u de eisen van ISO geïntegreerd in uw eigen nalevingspraktijken?
  • Welke garanties of voorbeelden kunt u mij hiervan geven?

ISO-normen zijn een van de eerste dingen waar ik naar vraag, omdat afhankelijk van hoe u deze vragen beantwoordt, ik de relevante ISO-normen kan gebruiken om een goed begrip te krijgen van de specifieke criteria die u moet naleven met uw activiteiten.

ISO

"Hanteert u wekelijks een geformaliseerde gezondheids- en veiligheidsprocedure?"

Gezondheid en veiligheid (H&S) en naleving gaan hand in hand. Het is belangrijk dat we openlijk kunnen bespreken of u zich houdt aan geformaliseerde H&S-procedures, omdat dit u zal helpen beschermen tegen mogelijke boetes en andere juridische aansprakelijkheden als gevolg van overtredingen.

Uw naleving van bredere H&S-procedures zal ook specifiek van invloed zijn op de naleving van IBC's. Bijvoorbeeld, maakt ervoor zorgen dat uw IBC's op passende wijze zijn opgevangen deel uit van uw wekelijkse/maandelijkse H&S-inspectie? Als geformaliseerde H&S-procedures niet routinematig worden gevolgd, is dit onwaarschijnlijk. Niet-nalevende opslag van IBC's kan een indicatie zijn van een veel breder H&S-probleem.

"In het verleden heb ik gesproken met klanten die zich er niet van bewust waren dat de chemicaliën die in hun IBC's waren opgeslagen, waren geclassificeerd als brandbaar en een specialistische opslagomgeving vereisten. Door mij uit te nodigen op hun locaties, konden we dit nalevingsprobleem oplossen voordat het een kwestie van gezondheid en veiligheid werd."

Hoewel sommige klanten strikt naleven van gezondheids- en veiligheidsprocedures elke week en weinig begeleiding nodig hebben met betrekking tot hun IBC-opslag specifiek, is voor anderen de onzekerheid rondom hoe ze hun IBC's moeten opslaan volgens de richtlijnen van de fabrikant en de geldende regelgeving eigenlijk slechts één H&S-fout die het bedrijf aanzienlijk risico kan lopen.

Copy of Copy of HD2 (6)


"Heeft u ooit gemerkt dat sommige van de IBC's die u op uw locatie opslaat, niet zijn opgevangen, zelfs niet op eenvoudige opvangpallets?"

De mogelijke risico's veroorzaakt door onvoldoende ingesloten IBC's, zoals het risico op morsen of lekken die milieuschade of veiligheidsrisico's kunnen veroorzaken, kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw activiteiten. Het is echter ook mogelijk dat de vloeistoffen of chemicaliën die in de IBC's worden opgeslagen niet gevaarlijk zijn of een lage risicobeoordeling hebben, waardoor opvangen mogelijk niet nodig is.

"Vanuit een verzekeringsperspectief is het essentieel dat de chemicaliën die u op uw locatie bewaart op een conforme manier zijn beveiligd. In veel gevallen moeten de opslageenheden die worden gebruikt om de IBC's met deze vloeistoffen te huisvesten, voldoen aan bepaalde parameters, zoals een temperatuurdrempel, zoals vermeld in het relevante datasheet."

Met deze vraag wil ik het gesprek openen over uw IBC's in het bijzonder, terwijl ik peil naar uw bewustzijn van hoe IBC's moeten worden opgeslagen, in hoeverre u de relevante datasheets voor de opgeslagen materialen in de IBC's heeft opgevolgd, en of u op enigerlei wijze afwijkt van de standaardveiligheidsprotocollen die geassocieerd zijn met de opslag van die materialen.

Copy of Copy of HD2 (8)

Hoe zeker bent u ervan dat uw IBC's zijn opgevangen in overeenstemming met uw nalevingsverplichtingen?

Als verantwoordelijk persoon voor uw locatie heeft u vanaf het begin de plicht om ervoor te zorgen dat deze materialen worden opgeslagen op een manier die overeenkomt met hun bescherming. Als u hier niet bekend mee bent of als u zich minder zeker voelt op dit gebied, sta ik voor u klaar om te helpen.

Met deze vragen en meer kan ik alle onzekerheid bij u wegnemen.

  • Welke soorten vloeistoffen slaat u op locatie op?
  • Kunt u de datasheets voor deze vloeistoffen vinden?
  • Waar komt de opslageenheid te staan?
  • Indien buiten, wordt deze tegen een gebouwmuur of externe grens geplaatst?

Tijdens een enkel gesprek kunt u al uw zorgen kwijt en ook uw eigen vragen stellen. Het kan zijn dat u helemaal geen extra opslageenheid nodig heeft, maar als dat wel het geval is, zorg ik ervoor dat het de juiste oplossing is voor uw locatie. Ook zal ik aanvullende informatie verstrekken over de lay-out van uw locatie, training en algemene gezondheids- en veiligheidsprocedures waar deze overlappen met naleving.

Het bijhouden van dit alles is nooit eenvoudig, maar ik weet precies waar ik naar moet kijken om uw activiteiten weer in overeenstemming te brengen met de regelgeving. Als u wilt praten, sta ik klaar om te helpen.