Skip to content

Batterijafvoer van lithium-ionbatterijen: Hoe om te gaan met defecte lithium-ionbatterijen

Handel voorzichtig: als u een defecte lithium-ionbatterij wilt afvoeren, is er een veilige, verantwoorde manier om dit te doen om uw personeel en het milieu te beschermen

Across industries, investeren bedrijven in op maat gemaakte opslagkasten en andere veiligheidsoplossingen om de operationele risico's die gepaard gaan met lithium-ion (Li-ion) batterijen tegen te gaan. Maar het zijn niet alleen uw operationele batterijen waar u op moet letten. Met andere woorden, deze risico's verdwijnen niet wanneer uw batterijen aan het einde van hun levensduur komen. Een defecte batterij die afgedankt wordt, vereist speciale overwegingen om de mensen die ermee omgaan te beschermen.

"In termen van veiligheid hebben [lithium-ion batterijen] een 'slechte reputatie' in het licht van recente branden. Deze omvatten [...] branden tijdens afvalverwerkingsoperaties." - The Institution of Occupational Safety and Health, 'Lithium batteries and their safe storage, transport, use and disposal, including re-use and re-cycling'

Met het toenemende gebruik van deze batterijen is de juiste verwijdering een belangrijke veiligheids- en milieukwestie geworden. In dit artikel van deze week leert u alles over de betrokken risico's en hoe u deze kunt beheren om uw mensen, uw pand en het milieu veilig te houden.

 

De Risico's Rondom het Afvoeren van Lithium-Ion Batterijen

Het zal niet als een verrassing komen dat batterijen schadelijk zijn voor het milieu als ze niet correct worden afgevoerd. Maar verschillende batterijtypen brengen verschillende risico's met zich mee. Welke problemen zijn er rond Li-ion batterijen? Ten eerste zijn Li-ion batterijen niet biologisch afbreekbaar.

Ja, ze hebben een lange levensduur, verlengd door hun oplaadbaarheid, maar het gebruik van deze technologie is zodanig dat als elk bedrijf dat Li-ion batterijen gebruikt om hun activiteiten van stroom te voorzien, ze weggooit bij het normale afval zodra ze defect raken, dit snel zou opstapelen.

Dit kan op zijn beurt leiden tot giftige chemicaliën die in de grond en het water lekken, wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor zowel mensen als dieren. Misschien is het grootste risico wel dat van thermische runaway.

Omdat we het hebben over defecte batterijen, is dit risico verhoogd, wat betekent dat de batterijen die u weggooit eigenlijk vlam kunnen vatten of exploderen. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze batterijen op de juiste manier worden afgevoerd via veilige, door de fabrikant goedgekeurde methoden om het risico hierop te verminderen.

"Als afval onjuist wordt verwerkt of gestort op een stortplaats, kunnen de batterijen vlam vatten onder het oppervlak van de stortplaats. Stortplaatsbranden kunnen langdurig branden en zijn zeer moeilijk te blussen." The Institution of Occupational Safety and Health, 'Lithium batteries and their safe storage, transport, use and disposal, including re-use and re-cycling'

Hoe kun je zien of je batterijen defect zijn

Afgezien van het feit dat je batterij gewoon niet meer werkt, zijn er verschillende manieren om te bepalen of deze beschadigd is geraakt en defect is geworden.

“Lithiumbatterijen beginnen te ontbinden en te ventileren of ‘gas af te geven’ aan het einde van hun nuttige levensduur, wat zwelling van de batterijkast veroorzaakt,” schrijft het Instituut voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (IOSH). “Als deze verwarming begint als gevolg van impactschade, zoals bij afvalverzameling, hantering of afvalverwerkingsmachines, kan er interne schade optreden en kan de batterij spontaan een ‘onbeheerste reactie’ starten,” wat wijst op de risico's van onjuiste verwijdering.

Naast zwelling zijn algemene tekenen dat je batterij het einde van zijn levensduur heeft bereikt onder andere:

  • Barsten
  • Sissen
  • Lekken
  • Stijgende temperatuur
  • Roken voor gebruik

Voor meer informatie over defecte Li-ion batterijen, bekijk ons artikel '5 Manieren Waarop Jouw Lithium-Ion Batterijen Beschadigd Kunnen Raken (En Waar Je Op Moet Letten)'.

Hoe lithium-ion batterijen veilig te verwijderen

Lithium-ion batterijen mogen nooit direct worden verbrand vanwege het risico op explosie. Ze vormen ook een aanzienlijk brandrisico als ze naar de stortplaats worden gestuurd. Zoek altijd naar mogelijkheden om uw Li-ion batterijen te recyclen.

De eerste stap bij het veilig afvoeren van een defecte lithium-ion batterij is om deze volledig te ontladen, aangezien een opgeladen batterij gevaarlijk kan zijn. Zoals IOSH schrijft, moet dit worden bereikt "met behulp van een circuit dat een geschikte belasting omvat om kortsluiting te voorkomen."

"Soms wordt zoutwater onderdompeling aanbevolen als middel om beschadigde lithium-ion cellen veilig af te voeren. Let op voordat u deze afvoerroute volgt om er zeker van te zijn dat de batterij niet nog voldoende energie bevat om kortsluiting te veroorzaken of te exploderen." IOSH, ‘Lithium batteries and their safe storage, transport, use and disposal, including re-use and re-cycling’

Zodra de batterij is ontladen, moet deze in een aangewezen batterijrecyclingbak worden geplaatst.

Wanneer batterijen in een recyclebak worden geplaatst, moeten ze worden gescheiden van andere materialen. Gebruik een aparte bak voor verschillende Li-ion batterijtypen (bijv. automotive, industrieel en draagbaar), aangezien elk een andere afvalroute heeft.

De opslageenheid zelf moet indien mogelijk brandwerend zijn, maar minimaal niet-brandbaar, en goed geventileerd. Houd uw recyclebakken buiten de gebouwen in een veilige, koele, droge opslagruimte, weg van warmtebronnen, inclusief direct zonlicht.

Plaats de bakken niet langs vluchtroutes of verzamelpunten en maak ze regelmatig leeg om te voorkomen dat uw afvalbatterijen zich ophopen. De bakken moeten worden gebracht naar een recyclingcentrum dat specifiek Li-ion batterijen verwerkt, zodat u er zeker van kunt zijn dat ze op de juiste manier worden gerecycled.

 

Altijd de instructies van de fabrikant raadplegen voordat u een Li-ion batterij wegdoet. Zij geven aan hoe u uw specifieke batterijtypes veilig en verantwoord kunt afvoeren.

Hoe omgaan met defecte Li-ion batterijen?

In de wereld van vandaag is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om bewust te zijn van de risico's rondom het afvoeren van Li-ion batterijen en om noodzakelijke acties te ondernemen om onze batterijen op een verantwoorde manier af te voeren. Lithiumwinning heeft een grote impact op het milieu en, indirect, op de duurzaamheid van elk bedrijf dat Li-ion batterijen gebruikt om hun activiteiten van stroom te voorzien. Door uw batterijen aan het einde van hun levensduur te recyclen, helpt u deze impact te verminderen door het lithium in de toeleveringsketen te houden.

De processen die u heeft geïmplementeerd om uw batterijen op te slaan en te vervoeren, zouden niet moeten stoppen wanneer de batterijen niet meer bruikbaar zijn. In een tijd waarin de regelgeving rondom Li-ion batterijen in veel regio's nog een grijs gebied is, hopen wij dat dit advies u een startpunt biedt om het afvoeren van batterijen binnen uw eigen operaties te heroverwegen, zodat u uw mensen veilig houdt en uw bedrijfsvoering duurzaam.

Om uw exemplaar van onze vierstappen-risicobeoordelingschecklist voor lithium-ion batterijen te downloaden, klik hier.