Skip to content

Het ontcijferen van uw veiligheidsinformatiebladen: 6 stappen naar meer conforme chemische opslag.

Wat hebben jarenlange ervaringen in het helpen van bedrijven om te voldoen aan gegevensregelgeving mij geleerd over wetgeving met betrekking tot chemische opslag, en wat kunt u leren van mijn ervaringen?

Voor vele jaren werkte ik in een andere industrie, waarbij ik bedrijven veilig door de juridische implicaties van algemene gegevensbescherming leidde. Gegevensbescherming wordt vaak over het hoofd gezien, maar het was erg belangrijk voor mijn klanten omdat zij verantwoordelijk waren voor het veilig houden van de gegevens die zij over hun klanten bewaarden. In een tijd waarin cybercriminaliteit veel voorkomt, waren hun communicatiekanalen net zo kwetsbaar als de deuren en ramen van hun fysieke vestigingen.

Chemische compliance is een stap verwijderd van gegevensbescherming, maar ik zou het eerder een zijstap noemen, omdat het begrijpen van uw wettelijke verplichtingen en de normen die u moet handhaven niet minder belangrijk is op de werkplaats of op de fabrieksvloer. In deze omgevingen, waar uw operators regelmatig gevaarlijk afval uit vaten aftappen of containers met brandbare vloeistoffen in tientallen manoeuvreren, zijn compliance-risico's op allerlei manieren kostbaar.

Het goede nieuws is dat u alle antwoorden die u nodig heeft ter plaatse heeft in de vorm van datasheets. Wat zijn ze, waarom zijn ze zo belangrijk, en hoe kan het ontcijferen van wat ze zeggen u helpen om uw operaties compliant te houden, het milieu schoon te houden en uw mensen veilig te houden?

Drums

Wat is een data sheet?

Een datasheet, ook bekend als een materiaalveiligheidsinformatieblad (MSDS) of veiligheidsinformatieblad (SDS), is een document dat uitgebreide informatie geeft over een specifieke stof of product. Typische informatie op een veiligheidsinformatieblad omvat:

  1. Chemische samenstelling en eigenschappen: Informatie over de ingrediënten van de stof en de karakteristieken zoals smeltpunt, kookpunt en pH-waarde.

  2. Identificatie van gevaren: Potentiële gevaren verbonden aan de stof, inclusief fysieke, gezondheids- en milieurisico's. Deze sectie bevat ook informatie over de juiste voorzorgsmaatregelen voor veilige hantering, opslag en verwijdering.

  3. Eerste hulp maatregelen: Richtlijnen voor het verlenen van eerste hulp bij ongevallen met de stof, inclusief instructies voor behandeling bij blootstelling of inademing.

  4. Brandbestrijdingsmaatregelen: Aanbevelingen voor het blussen van branden met de stof, inclusief geschikte blusmiddelen en blusprocedures.

  5. Maatregelen bij accidentele vrijgave: Procedures voor het indammen en opruimen van morsingen of lekken om milieubelasting te voorkomen en blootstellingsrisico's te minimaliseren.

  6. Hanterings- en opslagrichtlijnen: Richtlijnen voor veilige hantering, opslag en transport, inclusief aanbevolen opslagcondities (bijv. temperatuur, ventilatie).

  7. Beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming: Aanbevelingen voor het beheersen van blootstelling, inclusief technische beheersmaatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

  8. Fysische en chemische stabiliteit: Informatie over de stabiliteit van de stof onder verschillende omstandigheden, inclusief compatibiliteit met andere stoffen.

  9. Toxicologische informatie: Gegevens over de toxicologische eigenschappen van de stof, inclusief acute en chronische gezondheidseffecten, blootstellingsroutes en toxiciteitsniveaus.

  10. Ecologische informatie: Potentiële milieueffecten van de stof, inclusief persistentie, bioaccumulatie en toxiciteit voor aquatische organismen en andere wilde dieren.

  11. Overwegingen bij verwijdering: Aanbevelingen voor veilige verwijdering van ongebruikte of verontreinigde delen van de stof, in overeenstemming met toepasselijke regelgeving.

Datasheets zijn belangrijke tools voor het waarborgen van de veilige hantering, opslag en gebruik van chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen op locatie. Waarom worden ze dan niet breder gebruikt?

Datasheet 1

Waar is mijn data sheet?

Een van de eerste dingen die ik vraag wanneer ik een klant op locatie bezoek, is om mij hun veiligheidsinformatiebladen te tonen. Er is geen betere manier voor mij om een begrip op te bouwen van de materialen die ze behandelen, de risico's en de specifieke opslagvereisten. Iets wat ik door de jaren heen heb geleerd, is dat vaak wanneer ik erom vraag, de veiligheidsinformatiebladen er niet zijn.

Het kan zijn dat ze zijn weggegooid zodra de levering is ontvangen. Het is ook mogelijk dat ze ergens in een map zijn gestopt, uit de weg. Soms weet het management waar ze te vinden zijn, maar weten de operators op de werkvloer dat niet, en soms is het andersom, waarbij elke partij ervan uitgaat dat de ander op de hoogte is van de nalevingsvoorwaarden.

Het is niet noodzakelijk om de veiligheidsinformatiebladen tot op de letter te volgen, en het is belangrijk om te benadrukken dat de details die ze bevatten aanbevolen richtlijnen zijn. Maar wanneer de gezondheid en veiligheid van je mensen, en de reputatie van je bedrijf, op het spel staan, kan het echt lonen om op zijn minst hun inhoud te hebben bekeken met het oog op zeker stellen dat de ontvangen materialen worden opgeslagen in een opslageenheid die compatibel is met hun chemische of milieutechnische vereisten.

Storage

Gebruik van de data sheets in 6 stappen

 

Zoek het veiligheidsinformatieblad op voor de specifieke stof of het product waarmee je werkt. Als je de fysieke kopie niet kunt vinden, is er mogelijk een digitale versie beschikbaar van de fabrikant.

  1. Beoordeling van gevaarsinformatie
    Begin met het beoordelen van de sectie voor gevaaridentificatie. Deze sectie biedt cruciale informatie over de potentiële gevaren verbonden aan de stof, inclusief fysieke, gezondheids- en milieugevaren. Let goed op waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen.

  2. Begrijpen van veilige behandeling en opslag

Maak jezelf vertrouwd met de aanbevolen procedures voor behandeling en opslag zoals beschreven in het veiligheidsinformatieblad.
Dit omvat informatie over geschikte technische controles, persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), opslagvoorwaarden (bijv. temperatuur, ventilatie) en meer.

3. Identificeren van blootstellingsbeheersing

Bekijk de sectie blootstellingsbeheersing/persoonlijke bescherming om maatregelen te identificeren voor het controleren van beroepsmatige blootstelling aan de stof. Dit kan aanbevelingen bevatten voor blootstellingslimieten, ventilatievereisten en specifieke PBM die nodig zijn om blootstellingsrisico's te minimaliseren.

4. Reageren op noodsituaties

Wees voorbereid om effectief te reageren op noodsituaties met betrekking tot de stof door de maatregelen voor eerste hulp, brandbestrijding en ongevalvrijmaking te bekijken. Zorg ervoor dat procedures voor noodgevallen zijn ingesteld en dat personeel is opgeleid om ze te volgen.

5. Implementeren van verwijderingsprocedures

Volg de verwijderingsrichtlijnen die worden verstrekt in het veiligheidsinformatieblad om ervoor te zorgen dat ongebruikte of verontreinigde delen van de stof veilig en in overeenstemming met de geldende voorschriften worden verwijderd. Houd je aan toepasselijke regelgeving en milieurichtlijnen bij het verwijderen van gevaarlijke materialen.

6. Zoeken naar aanvullende informatie

Als je vragen hebt of verdere verduidelijking nodig hebt over de informatie die wordt gepresenteerd in het veiligheidsinformatieblad, aarzel dan niet om contact op te nemen met de fabrikant, leverancier of andere gekwalificeerde professionals om hulp. In dit geval help ik je graag verder. Door grondig de informatie in het veiligheidsinformatieblad te beoordelen en te begrijpen, kun je effectief de risico's beheren die gepaard gaan met de behandeling en opslag van gevaarlijke stoffen op de werkplek, terwijl je veiligheid, milieubescherming en naleving bevordert.

Datasheet 2

Kun je je veiligheidsinformatiebladen ontcijferen?

Investeren in naleving is net als het afsluiten van een verzekering. Niemand vindt het leuk, maar in dit geval zal het kunnen aantonen van de veiligheidsmaatregelen die je hebt genomen en de nalevingsprocessen die je hebt ingesteld, aanzienlijk bijdragen aan het laten zien dat je alles hebt gedaan om het incident te voorkomen of de potentiële impact ervan op je mensen en het milieu te minimaliseren.

Als je hulp nodig hebt op dit gebied, ben ik beschikbaar om een dag samen met jou door je databladen te gaan. Op basis van de details daarin kan ik je richtlijnen geven om naar te streven, of het nu gaat om het aanbevelen om je ontvlambare stoffen in een klasse twee unit op te slaan of om aan te bevelen dat andere ingrediënten apart worden opgeslagen. We kunnen ook kijken naar goederen die bederven als ze niet op de juiste temperatuurdrempel worden bewaard. Ik zal je laten zien wat die drempels zijn, hoe ver je deze ingrediënten uit elkaar moet opslaan en welke unit je nodig hebt.

Van gegevensbescherming tot chemische wetgeving, ik ben in hart en nieren een compliance-man en begrijp hoe belangrijk het voor je is dat we dit goed doen. De meeste bedrijven waarmee ik spreek, willen het goede doen voor hun mensen, hun klanten, het milieu en hun lokale gemeenschap. Wat is de waarde van het toestaan van een inbreuk op een van je keringen als gevolg van slechte naleving, en wat is de waarde van het niet nemen van voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen?

Het is nooit gemakkelijk om dit allemaal bij te houden, maar ik weet precies waar ik op moet letten om je operaties snel weer in overeenstemming te brengen. Als je wilt praten, sta ik klaar om te helpen - neem vandaag nog contact met me op.