Skip to content

Na een schoonmaakactie geen fouten maken: het correct afvoeren van chemische absorptiemiddelen na een morsing.

Als uw locatie gevaarlijk afval behandelt of transporteert, heeft u verantwoordelijkheden onder de Hazardous Waste Regulations om het op de juiste manier te verwijderen.

Absorbent pads

Het risico verdwijnt niet zodra een morsing is opgeruimd. Op dit moment, nu het incident is afgehandeld, is het voor het personeel op de locatie gemakkelijk om hun waakzaamheid te laten verslappen. Immers, het incident is onder controle gebracht. Maar een verslapping in standaarden kan net zo gevaarlijk zijn als een struikeling en val.

  • Als het gebruikte absorptiemiddel niet neutraliserend is, zal het doordrenkt zijn met potentieel schadelijke chemicaliën.
  • Het gebruik van verkeerde soorten neutraliserende absorptiemiddelen (of algemene absorptiemiddelen zonder specificiteit) vermindert ook hun effectiviteit om de geabsorbeerde chemische stof te neutraliseren.
  • Sporen van chemicaliën kunnen ongeabsorbeerd blijven op de plaats van het incident.

Chemicaliën moeten volgens de voorschriften voor gevaarlijk afval correct worden afgevoerd. Om uw personeel veilig te houden en uw activiteiten in overeenstemming te houden met de regelgeving, lees verder voor algemene informatie over het afvoeren van gevaarlijke chemicaliën en hoe u uw gebruikte absorptiemiddelen verantwoord kunt afvoeren.

Om meer te leren over het opvangen van morsingen en opslagoplossingen voor gevaarlijke materialen, klik hier om uw exemplaar te downloaden van onze nieuwe gids: "Het opbouwen van een effectieve veiligheidsstrategie: Belangrijke overwegingen om risico te verminderen en de operaties te optimaliserenl’.

Hier zijn 3 manieren om chemisch absorberend afval te verwijderen

Chemisch afval, net als ander gevaarlijk afval, moet veilig worden behandeld, afgevoerd of gerecycled.

  1. Sommige chemische absorptiemiddelen moeten worden behandeld voordat ze worden afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de chemicaliën die zijn opgenomen door de absorptiemiddelen volledig worden geneutraliseerd, waardoor elk risico voor mensen binnen uw eigen operaties en voor afvalverwerkers wordt weggenomen.

  2. Sommige soorten absorptiemiddelen kunnen worden afgevoerd zoals ze zijn. Deze moeten echter nog steeds naar aangewezen afvalverwerkingsfaciliteiten worden gebracht. Op deze locaties zijn de juiste processen aanwezig om de chemische absorptiemiddelen veilig en verantwoord te verwijderen.

  3. In sommige gevallen kan een professioneel bedrijf voor gevaarlijk afval gevaarlijk afval recyclen.

"Bedrijven die werken met en afvalstoffen recyclen, moeten de gevaren identificeren en een juiste risicobeoordeling uitvoeren," schrijft de HSE. Dit omvat ook hoe u de chemicaliën afvoert die u gebruikt om het risico op schade aan uw personeel, gebouwen en het milieu te minimaliseren.

Beoordelen van de richtlijnen van de fabrikant

Alle chemicaliën die u gebruikt, moeten worden geleverd met richtlijnen waarin wordt beschreven hoe ze veilig en effectief moeten worden afgevoerd, zowel voor dagelijks gebruik als in geval van nood.

Iedereen die gemachtigd is om deze chemicaliën ter plaatse te hanteren of te behandelen bij een lek, druppel of morsing, moet training hebben ontvangen volgens deze instructies. Ook moeten zij te allen tijde toegang hebben tot deze richtlijnen, voor het geval dat ze deze moeten raadplegen.

Op dezelfde manier moeten uw absorptiemiddelen worden geleverd met duidelijke instructies die uitleggen hoe ze moeten worden gebruikt om te reageren op en chemische morsingen te bevatten. Dit moet details bevatten over met welke chemicaliën ze kunnen worden gebruikt, hoe ze moeten worden ingezet, hoe ze moeten worden opgeruimd en hoe ze moeten worden afgevoerd.

Er is geen universeel advies voor de juiste manier om chemische absorptiemiddelen na een morsing en opruiming te verwijderen, omdat dit afhangt van de aard van de gebruikte chemicaliën en het type absorptiemiddelen dat is gebruikt. Raadpleeg altijd de richtlijnen voor de juiste aanpak.

Bekijk ons volledige assortiment absorberende materialen en morscontainmentkits materials

Volg regionale en sectorale voorschriften voor afvoer.

Naast de richtlijnen die worden meegeleverd met de chemicaliën en absorptiemiddelen, zullen voorschriften op industrieel en overheidsniveau met betrekking tot de wettelijke manier om uw chemicaliën af te voeren gedetailleerde richtlijnen bieden voor hoe deze taak op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren.Chemical disposal

Met wetgeving die afhankelijk is van het land of de regio waarin u actief bent, evenals de sector waartoe u behoort, is het belangrijk dat u de relevante voorschriften raadpleegt en deze nauwgezet opvolgt.

Als u voor de eerste keer een chemisch afvoerproces opzet, of als u uw bestaande proces doorneemt, zullen deze voorschriften u een duidelijk kader bieden om te volgen.

Afvoer via geautoriseerde afvalverwerkers

Alle afvalverwerkers die u gebruikt, moeten volledig gemachtigd zijn om met gevaarlijk afval om te gaan.

Bedrijven moeten een geautoriseerde afvalverwerker gebruiken om hun afval te verwerken en af te voeren, inclusief gevaarlijk afval, omdat deze organisaties de processen en apparatuur hebben om het afval veilig te behandelen, in overeenstemming met eventuele specifieke risico's die verband houden met de betreffende chemicaliën.

Voor meer informatie raden we altijd aan om contact op te nemen met uw lokale gemeente om te achterhalen hoe u afval van uw bedrijf kunt afvoeren als u niet zeker bent.

Samenvatting: hoe chemisch afvalabsorptiemiddelen correct te verwijderen na een morsing en opruiming.

  1. Beoordel de richtlijnen van de chemische fabrikant.
  2. Beoordel de richtlijnen van de absorptiemiddel fabrikant.
  3. Beoordel de richtlijnen van de industrie/regelgevende instanties.
  4. Indien nodig, behandel chemisch afval vóór afvoer.
  5. Schakel professionele afvalverwerkers in om afval te verwijderen of te recyclen.

Maak geen fouten na een opruiming.

Het definiëren van de processen voor het afvoeren van gevaarlijk afval van uw operatie kan veel druk met zich meebrengen. Als u onzeker bent over een aspect van het proces op uw locatie, welke chemische absorptiemiddelen u nodig heeft (wij bieden een breed scala aan industriële absorptiemiddelen, inclusief chemische varianten), of hoe u gevaarlijk afval veilig en wettelijk kunt afvoeren na een morsing, neem dan contact met ons op.


Gedurende de afgelopen 35 jaar hebben we geleerd hoe we effectief allerlei soorten chemische morsingen kunnen beheren in gebieden over de hele wereld. Als u ons nodig heeft, staan we klaar om u te helpen bij het beheer van uw morsingen.

Om meer te weten te komen over morscontainment en oplossingen voor het opslaan van gevaarlijke materialen, klik op de knop hieronder om uw exemplaar te downloaden van onze nieuwe gids, 'Het opbouwen van een effectieve veiligheidsstrategie: Belangrijke overwegingen om het risico te verminderen en de operaties te optimaliseren'.